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AN s
7AI"EI‘?” RE: Request for Interpretation of NERC Standards TPL-002-0

and TPL-003-0
Dear Ms. Long:

In accordance with the NERC Reliability Standards Development Procedure, I
am requesting a formal interpretation of two sub-requirements which are
common to NERC standards TPL-002-0 and TPL-003-0. These sub-
requirements are included in R1.3 of both standards and pertain to the
simulation testing to assess system performance for Category B and Category C
contingencies as defined in Table 1 of the standards. The specific sub-
requirements for which clarification is requested are:

R1.3.2. Cover critical system conditions and study years as deemed
appropriate by the responsible entity.

R1.3.12. Include the planned (including maintenance) outage of any
bulk electric equipment (including protection systems or their
components) at those demand levels for which planned (including
maintenance) outages are performed.

R1.3.2
Questions requiring interpretation:

How should the phrase “critical system conditions” be interpreted? Does
compliance with R1.3.2 require multiple contingent generation unit outages as
part of possible generation dispatch scenarios describing critical system
conditions for which the system shall be operated in accordance with the
contingency definitions included in Table 1 of the TPL standards?

The following are two possible but conflicting interpretations.
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1. The phrase “critical system conditions” defines a set of known or
planned system conditions pertaining to load, generation dispatch, and
firm transmission service reservations such as might describe summer
peak, winter peak or some other assumed system conditions. Alternate
generation dispatch scenarios may be evaluated. However, it is not the
intent of the requirements that these alternate dispatch scenarios must
include multiple contingent generation unit outages as might typically
be considered to satisfy a resource adequacy planning -criterion.
Further, it is not the intent of the TPL standards that compliance
requires the system to be planned to operate with multiple contingent
generation unit outages as might be defined by a resource adequacy
criterion and meet the conditions associated with contingent outages in
Table 1.

2. The phrase “critical system condition” includes a variety of possible
dispatch patterns including probabilistic based dispatch representative
of generation deficiency scenarios with multiple contingent outages, as
defined by the Transmission Planner or Planning Authority.
Compliance with the TPL standard requires the application of the
transmission contingency conditions in Table 1 in addition to these
multiple contingent generation outages.

The material impacts of misinterpretation of this sub-requirement are:

e Interpretation of this sub-requirement is necessary to establish
appropriate cost allocation of proposed system expansion in the Midwest
ISO footprint, both within the Midwest ISO and between the Midwest
ISO and PJM member companies.

e Interpretation 2 will lead to inconsistent application/interpretation of the
contingency definitions included in Table 1, since the number of unit
outages can vary based on the size and generation mix of each
Transmission Planner’s area of responsibility. As such it will be
difficult to determine which contingent generation outages are part of
the assumptions related to critical conditions and which are part of the
contingency definitions in Table 1.

e Interpretation 2 will make compliance assessment more difficult as it
relies on the judgment of the Transmission Planner or Transmission
Coordinator to define which and how many contingent generator unit
outages to include in the base case.

Interpretation 2 can create a de facto transfer capability requirement.

e Interpretation 2 could dramatically increase the hurdles for the

connection of new generation to system.




R.1.3.12
Questions requiring interpretation:

How should the inclusion of planned outages be interpreted with respect to the
contingency definitions specified in Table 1 for Categories B and C? Does
compliance with R1.3.12 require that the system be planned to operate during
those conditions associated with planned outages consistent with the
performance requirements described in Table 1 plus any unidentified planned
outage?

The following are two possible but conflicting interpretations of this sub-
requirement:

1. Any bulk electric equipment for which there is a known outage planned
for a given point in time should be modeled as out of service in any base
case model associated with the planned outage period. Such outages
should not be restored prior to assessment of the applicable outage
category specified by the standard. The ability to plan outages would be
accommodated in the planning process by increasing the contingency
definitions in Category B and/or Category C by one event in those
studies of system conditions for which planned outages are typically
performed. Standards compliance with Category B and Category C
requirements would accommodate the potential planned outages through
switching or redispatch so as to mitigate any limit or ratings violations.

2. In addition to known planned outages, the system shall be planned to
include potential planned outages such that the system can be operated
under those conditions for which planned outages are typically
performed. As such, the contingency definitions associated with
Category B and C events listed in Table 1 should be increased by one
additional event in studies of system conditions for which planned
outages are typically performed. Compliance with Category B and C
events, including the addition of any potential planned outage, would be
unchanged from the requirements in Table 1. Compliance with the
requirement does not permit switching, redispatch or other mitigation
measures to address any limit or ratings violations created by a potential
planned outage for Category B events.

It should be noted that the pre Version 0 standard I.A.S2 stated that: “...systems
must be capable of meeting Category B requirements while accommodating the
planned ... outage of any bulk electric equipment... at those demand levels for
which planned... outages are performed.” (emphasis added) The 1.A.S2
language regarding the accommeodation of planned outages was not explicitly




captured in R.1.3.12. As such there is confusion as to how to address the issue
of planned outages in the application of the TPL standards.

The material impacts of misinterpretation of this sub-requirement are:

Interpretation of this sub-requirement is necessary to establish
appropriate cost allocation of proposed system expansion in the Midwest
ISO footprint, both within the Midwest ISO and between the Midwest
ISO and PJM member companies.

Interpretation 2 implies that the system should be planned such that any
maintenance outage can be scheduled at demand levels for which
planned outages are typically performed without the need to consider
mitigation plans, alternate generation dispatch, or other outage
coordination efforts which may facilitate maintenance outages.
Interpretation 2 will result in confusion regarding appropriate
contingency levels and mitigation options to be included under those
conditions during which planned outages are typically planned.
Interpretation 2 would increase the hurdles for the connection of new
generation to the system by virtue of an increase in the contingency
levels used in connection studies of off-peak conditions.

Thank your for your prompt consideration of these standards interpretation
questions.

Sincerely,

A

Ed Pfei

r

Manager, Electric Planning




